مجموعه دندانپزشکی و آموزشی

دکتر کابلــی فــرشچی

جراحی

جراحی دندان

چنانچه اطلاعات خوبی در رابطه با جراحی دهان و دندان داشته باشیم، این اطلاعات به ما کمک خواهند کرد تا در زمان مقتضی با انجام آن کنار بیاییم.

در واقع این فرآیند مانند ایمپلنت، عصب کشی، ترمیم و… از مهمترین پروسه های دندان پزشکی است که به واسطه ی آن می توان بیماری های دهان و دندان را رفع نمود و ناهنجاری ها را بهبود بخشید.

به علت اهمیت این موضوع در این نوشته بر آن هستیم تا از جراحی دهان و دندان بیشتر بگوییم. اگر در این رابطه سوالاتی دارید این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.

 

 

 

همه چیز درباره جراحی دندان

پیش از هر چیز لازم است بدانیم که منظور از جراحی دندان تنها کشیدن دندان نیست. کما اینکه در بسیاری از موارد جراحی برای حفظ بافت سالم و حذف بافت ناسالم و برطرف نمودن مشکلات لثه و دندان به انجام می رسد.

با توجه به این توضیح واضح است که هدف از جراحی دهان و دندان حفظ ساختار سالم دهان می باشد.

 

این موضوع چه زمانی ضرورت پیدا می کند؟

در گذشته زمانی که مشکلی برای یک دندان پیش می آمد، اولین تجویز کشیدن آن بود. علم پزشکی به مرور پیشرفت کرد و روش ها و راه حل های جدیدی برای احیا دندان پوسیده و یا خراب معرفی شد. در روزگار حال حاضر نه تنها پوسیدگی دندان، بلکه هر مشکل دیگری را می توان با روش های درمانی خاص تا حد زیادی برطرف نمود.

بهتر است اینگونه بگوییم که امروزه کشیدن دندان راه حل آخر است. در واقع این گزینه زمانی مطرح می شود که راه درمانی دیگری باقی نمانده باشد. در چنین شرایطی پزشک کشیدن دندان را تجویز می کند.

در غیر این صورت جراحی دندان به منظور حفظ بافت سالم و حذف بافت ناسالم از سوی پزشک تجویز می شود. گفتنی است که دلایل مختلف و متفاوتی برای جراحی دندان وجود دارند که ما در ادامه این دلایل را ذکر می کنیم و در رابطه با آنها توضیحاتی را ارائه می دهیم:

 

 

  • پوسیدگی حاد دندان

اگر پوسیدگی دندان شدید و حاد بوده و در عمق ریشه نفوذ نموده باشد، جراحی دندان از سوی پزشک تجویز خواهد شد. گفتنی است که گاهی درصد پوسیدگی به قدری زیاد است که تحت هیچ شرایطی و با هیچ روش درمانی نمی توان آن را ترمیم نمود. لازم به ذکر است زمانی که درصد پوسیدگی دندان زیاد باشد، پزشک حتی امکان کشیدن آن را نیز نخواهد داشت. چرا که احتمال دارد چنین دندانی در زمان کشیدن خرد و تکه تکه شود. لذا جراحی تنها راهی است که در زمان پوسیدگی حاد دندان پیش روی پزشک قرار می گیرد.

در این کیس درمانی اگر لثه آسیبی دیده باشد، ترمیم می شود و تکه های دندان و ریشه های جا مانده در لثه برداشته خواهند شد.

 

 

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جراحی دهان و دندان با مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی تماس حاصل نمایید.

ضرورت جراحی دهان

  • ایجاد شکستگی در ناحیه فک

ایجاد شکستگی در ناحیه فک باعث می شود تا پزشک جراحی را تجویز نماید. گفتنی است که دلایل متعدد و بعضا مختلفی در ایجاد شکستگی در ناحیه فک دخیل هستند. ضربه ی محکم، تصادف و حتی سقوط از ارتفاع از جمله دلایلی هستند که می توانند شکستگی فک را در پی داشته باشند.

لازم به ذکر است که بعد از ایجاد شکستگی در ناحیه فک، ممکن است بعضی از دندان ها آسیب ببینند و یا از بافت استخوانی خارج گردند. در چنین شرایطی جراحی اجتناب ناپذیر خواهد بود. لذا برای درمان و ترمیم حتما بایستی دست به دامان جراحی شد. ناگفته نماند که پدیدار گشتن عفونت های دهانی نیز از جمله مهمترین دلایل ضرورت جراحی در ناحیه دهان می باشند.

 

 

  • نکروز پالپ

ایجاد پولیپ در دندان، از جمله مواردی است که باعث می شود پزشک جراحی را تجویز نماید. پولیپ ها می توانند آسیب های شدیدی را به بافت لثه وارد سازند و به همین دلیل در صورت حاد شدن، گزینه ای جز جراحی باقی نمی ماند. گفتنی است که گاهی عفونت لثه آنقدر شدید می شود که بافت عصبی کاملا از بین می رود و تنها پولیپ ها باقی می مانند. نکروز پالپ، به شرایطی اطلاق می گردد که بافت عصبی لثه به طور کامل مرده باشد و دیگر امیدی به احیای دوباره دندان وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی راه درمانی دیگری جز جراحی باقی نخواهد بود. در حقیقت خارج نمودن بافت مرده از لثه تنها گزینه ممکن می باشد.

 

 

 

بیماری هایی که تنها با جراحی قابل درمان هستند

  • بیماری های بسیار پیشرفته در ناحیه لثه

پریودنتیت یا بیماری حاد در ناحیه لثه معمولا به دو شکل مهاجم و مزمن ایجاد می شود. حالت مهاجم این بیماری معمولا در سن ۲۰ سالگی ایجاد می گردد. گفتنی است که حالت مهاجم بیماری پریودنتیت، ریشه در ژنتیک افراد دارد. در این حالت از بیماری لثه معمولا بیمار جرم و یا پلاک زیادی بر روی دندان مشاهده نمی کند. اما این بیماری عوارض زیادی از خودش به جا می گذارد.

حالت مزمن بیماری پریودنتیت بعد از ۳۰ سالگی اتفاق می افتد. مسواک نزدن، عدم برخورداری از برنامه روتین مراقبت از دندان، بد مسواک زدن و… از جمله دلایل ایجاد گشتن نوع مزمن بیماری پریودنتیت هستند. در این کیس معمولا جرم و پلاک زیادی در پشت دندان بیمار مشاهده می شود. از این رو اگر این بیماری در مراحل اولیه درمان نشود به طور قطع پیشرفت خواهد کرد و برای درمان آن باید دست به دامان جراحی شد.

ناگفته نماند که شل شدن بافت لثه، لق شدن دندان ها، تحلیل استخوان لثه و… از جمله عوارض بیماری های بسیار پیشرفته در ناحیه لثه می باشند. از این رو جراحی، بهترین طرح درمانی است که می توان آن را برای درمان بیماری های بسیار پیشرفته در ناحیه لثه تجویز نمود.

 

 

 

 

به چه دلایلی لازم است در ناحیه دهان و دندان جراحی انجام داد؟

  • ارتودنسی

زمانی که فرد برای انجام ارتودنسی مراجعه می کند احتمالا پزشک کشیدن دندان را برای او تجویز نماید. از این رو ارتودنسی از جمله شایع ترین دلایل جراحی دندان می باشد. گفتنی است که معمولا پیش از انجام ارتودنسی لازم است تا چند دندان کشیده شوند. این عمل به دهان فضا می دهد و شرایط را برای جابجایی سایر دندان ها فراهم می کند. همچنین در بعضی موارد بعضی از دندان ها به صورت نهفته در زیر لثه پنهان هستند که چنین شرایطی جراحی لثه را الزامی می سازد.

 

  • دندان نهفته در لثه

همانطور که قبل تر گفته شد در بعضی از موارد دندان در زیر لثه گرفتار می شود و امکان بیرون آمدن برای آن از بین می رود. به این نوع از دندان ها، دندان نهفته گفته می شود. گفتنی است که این مشکل می تواند برای تمامی دندان های موجود در دهان ایجاد گردد. اما دندان عقل شایع ترین دندانی است که می تواند در زیر لثه گرفتار شود و عنوان دندان نهفته را به خود بگیرد.

اگر دندان عقل در زیر لثه گرفتار شود و امکان بیرون آمدن برای آن وجود نداشته باشد احتمال ایجاد عفونت در لثه فراوان می شود. با این حال از آنجا که دندان عقل نقش زیادی در جویدن ندارد پزشکان کشیدن آن یا خارج نمودن آن از لثه را تجویز می کنند.

در سوی دیگر، دندان نیش نیز از جمله مهمترین دندان هایی است که می تواند دچار نهفتگی شود. این دندان از مهمترین دندان های دهان به شمار می آید و نقش زیادی در جویدن ایفا می کند. از آنجا که این دندان، آخرین دندان دائمی در دهان می باشد، احتمال نهفته شدن آن فراوان است. پزشکان برای خارج نمودن این دندان از لثه جراحی را پیشنهاد می کنند.

 

لزوم جراحی در ناحیه دهان و دندان

  • نا هماهنگی پاتولوژیک

ناهنجاری و یا نا هماهنگی پاتولوژیک از جمله مشکلاتی است که جراحی در ناحیه دهان را الزامی می کند. گفتنی است که وقوع این ناهنجاری در بسیاری از موارد ریشه ژنتیکی دارد و تنها با عمل جراحی قابل درمان می باشد.

  • دندان های مانع برای قرار دادن پروتز های دندانی

پروتزهای دندانی همان دندان های مصنوعی هستند. عملکرد آنها به بریج و ایمپلنت شباهت دارد. نکته ای که ذکر آن در اینجا خالی از لطف نیست این است که این پروتزها هزینه ای به مراتب کمتر را نسبت به ایمپلنت و بریج دارا هستند. با این حال در بعضی موارد پروتز های دندانی با دندان های مجاور تداخل پیدا می کنند و وجود بعضی از دندان ها مانع قراردادن آنها در دهان می شوند. در چنین شرایطی راه حلی جز جراحی باقی نمی ماند. پزشک با از میان برداشتن دندان های اضافی فضا را برای قرار دادن پروتزهای دندانی مهیا می سازد.

 

 

 

دلایل انجام جراحی در قسمت دهان و فک

  • سرطان و وجود تومور در دهان

در بعضی از موارد وجود تومور در دهان باعث می شود تا فرد به رادیوتراپی نیاز پیدا کند. در این شرایط بعضی از دندان های پوسیده و مشکل دار به تجویز پزشک حذف می شوند. گفتنی است که جراحی از جمله مهمترین اقداماتی است که به حذف دندان های پوسیده و خراب در دهان کمک می کند. از این رو سرطان و وجود تومور در دهان از جمله مهمترین دلایلی هستند که پزشک را به جراحی مجاب می نمایند.

 

  • کیست ها

عفونت در ریشه دندان، مهمترین عامل ایجاد کیست می باشد. کیست ها می توانند استخوان فک و همچنین دندان های مجاور را تخریب نمایند. جراحی فک از مهمترین اقداماتی است که در جهت از میان برداشتن کیست ها به انجام می رسد.

 

 

مهمترین مراقبت ها بعد از جراحی دهان

خونریزی، از مهمترین اتفاقاتی است که بعد از جراحی رخ می دهد. برای کنترل آن لازم است تا فرد یک تکه گاز را در دهان قرار داده و به مدت ۴۰ دقیقه الی ۱ ساعت آن را با دندان هایش فشار دهد. این کار به متوقف شدن خونریزی کمک خواهد کرد.

پس از متوقف شدن خونریزی احتمالا با درد و تورم رو به رو خواهید شد. گفتنی است که از بین رفتن اثر بی حسی، سبب می شود تا درد ناشی از جراحت و تورم به مقدار بیشتری خودش را نشان دهد. استفاده از کمپرس آب سرد می تواند این تورم و درد ناشی از آن را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

همچنین میل نمودن بستنی می تواند به شما در کاهش تورم و کاهش درد کمک ویژه ای بکند.

استفاده از کیسه آب سرد و همچنین کیسه یخ نیز در این زمینه کاربردی می باشد.

یادتان باشد که برای کاهش درد می توانید از داروهای مسکن از جمله ایبوپروفن، ژلوفن و استامینوفن و … نیز استفاده کنید. البته مصرف دارو و انتخاب دوز دارو حتما باید با تشخیص پزشک به انجام برسد.

 

 

مهمترین مراقبت ها

  • اگر پس از جراحی گاز در دهان قرار داده اید به هیچ عنوان آن را مک نزنید.
  • اگر آب زیادی در دهان شما تجمع کرده است آن را قورت داده و یا بیرون بریزید و از تجمع آب در دهان خودداری کنید.
  • پس از انجام این فرآیند شما در معرض عفونت قرار خواهید داشت. بهتر است برای جلوگیری از عفونت از دارو استفاده نمایید. حتما دوره درمان را کامل کنید.
  • ترجیحا شب اول پس از جراحی مسواک نزنید. سعی کنید به شیوه دیگری دهان خودتان را تمیز نگه دارید.
  • تا یک الی دو روزِ بعد خوراکی های خیلی داغ و یا خیلی سفت میل نکنید.
  • اگر بعد از سپری شدن سه الی چهار ساعت خونریزی شما شدید شد حتما به پزشک مراجعه کنید و تحت هیچ شرایطی درمان های خانگی و شخصی را جایگزین درمان پزشکی نکنید.
  • بدانید که اگر پس از انجام این فرآیند دهان شما بد طعم و یا بد بو بود، این موضوع کاملا طبیعی است. پس لازم است برای چند روز با این موضوع کنار بیایید.
  • به مدت ۴ الی ۵ ساعت پس از جراحی صحبت نکنید.
  • وعده های غذایی را سر ساعت میل کنید. مصرف وعده های غذایی باعث می شود تا انرژی شما افت نکند.
  • در هنگام جویدن و میل نمودن غذا از قسمت جراحی شده دهانتان استفاده نکنید. سعی کنید غذا را با طرف دیگر بجوید.
  • اگر فعالیت شدید انجام می دهید به مدت دو الی سه روز آن را به تعویق بیندازید. انجام فعالیت شدید وضعیت شما را پیچیده تر می کند.
  • پس از انجام این فرآیند از الکل و دخانیات استفاده نکنید. استفاده از این موارد روند بهبود شما را کند خواهد کرد.

 

 

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع با مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی تماس حاصل نمایید.

 

جمع بندی و نتیجه گیری:

  • جراحی دندان از مهمترین خدمات دندان پزشکی است که با کمک آن بیماری های دهان و دندان رفع می گردند و ناهنجاری ها بهبود می یابند.
  • این فرآیند به هدف حفظ بافت سالم و حذف بافت ناسالم از طرف پزشک تجویز می شود.

بیماری لثه، دندان نهفته، ارتودنسی و پوسیدگی های حاد از جمله مهمترین دلایل جراحی در ناحیه دهان می باشند

مشاوره و نوبت دهی